Rock Climbing Photography
DSC_8507

Боулдър снимки

Лятото е в разгара си – високи темепратури, а тази година това е съчетано с много дъждове и влага. Всичко това утежнява живота на катерачите, особено на тези които предпочитат маршрути. От друга страна, ако си боулдър катерач има едно място на което можеш да се спасиш от жегата. Високо в планината температурите са с 10-15 градуса по-ниски и макар условията да не са перфектни заради високата влажност това си остава едно от най-приятните за катерене места. Е, ако не обръщаме внимание на милионите гладни комари.

През последните месеци на боулдър обекта над Рилски манастир се случват доста интересни неща, а през повечето време и аз бях там за да го отразя с фотоапарата си. Тъй като не понасям жегата Рилски манастир беше естествения избор за катерене през уикенда, а апаратът ми е винаги с мен за да не изпусна шанса да направя няколко интересни фотографии.

Първата събота и неделя, които бях там, бях все още контузен и не ми оставаше нищо друго освен да снимам докато другите се забавляват по камънаците. Следващите снимки са с Тони Диков – многообещаващ млад катерач, който регистрира сериозен напредък и успехи в катеренето напоследък. Ето негови снимки по боулдрите Ice Age 7b+, Чупи-купи 7b+ and Нема Леб 7c:

Следващите снимки са от много интересен боулдър, наречен Ачко – 9 метров хайбол с категория 8а+ и пасаж на седмия метър. Първото (и за сега единствено) преминаване беше направено от Ивайло Радков-Фазата, който напоследък отвори редица трудни боулдъри с категория над 8а. Фазата беше пробвал движенията на Ачко на установка няколко пъти и реши, че е време вече да го пробва директно за минаване. За да са по-добри условията (по хладно и по-малко влажно) Фазата реши да атакува вечерта, по тъмно, на изкуствено осветление. И така, след масирано изнасяне на крешпадове и няколко атрактивни падания от високо се оказа, че условията далеч не са перфектни заради високата влажност. Без да рискува излишно, той реши да се оттегли за момента и да пробва отново рано другата сутрин с надеждата да има по-малко влага във въздуха, която толкова пречи на доброто триене. Така рано сутринта, след кратка загрявка, Фазата изкатери боулдъра от първи опит за деня, като аз бях увиснал отгоре за да го снимам. Всички, които го пазеха долу бяха особено щасливи, че няма да им се наложи отново да го прихващат от високо както предишната вечер, само аз бях леко разочарован, защото се надявах на повече опити за да имам повече шансове за снимки… Ето ги и самите тях:

Рилски манастир не е единственото място за боулдъри през лятото. Друг хубав обект е Бели Искър над Самоков – с по-малък потенциал, но все пак само на 1 час от София, което го прави перфектен за следобедни и вечерни катерения. Следващите снимки са от един дъждовен следобед на Бели Искър, в който бяхме принудени да отидем на единственото място, което позволява катерене по време на дъжд – Едни голям надвес, наречен Аква парк с няколко проекта по него. За съжаление за да го достигнем се наложи да вървим нагоре по сипеите и баирите около час в тежък дъжд и гъчсти шубраци. След всичко това беше много трудно да се намери достатъчно мотивация за катерене, защото всички бяхме тежко подгизнали и леко премръзнали. Но заради всичките услилия да достигнем това място щеше да е срамота ако не се катери. Така всички се сегнаха, загряха и започнаха да напъват по боулдърите, а аз, все още контузен, стоях зад камерата. Резултатът беше няколоко първокласни боулдъра и хубави снимки от моя страна. Ето и фотографиите:

Aqua Park

[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8297.jpg]110dsc_8297.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8301.jpg]120dsc_8301.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8306.jpg]100dsc_8306.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8314.jpg]90dsc_8314.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8325.jpg]60dsc_8325.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8331.jpg]70dsc_8331.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8333.jpg]80dsc_8333.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8339.jpg]80dsc_8339.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8358.jpg]80dsc_8358.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8360.jpg]80dsc_8360.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8363.jpg]70dsc_8363.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8366.jpg]90dsc_8366.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8368.jpg]60dsc_8368.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8369.jpg]50dsc_8369.jpg
[img src=http://rusvakrilov.com/blog/wp-content/flagallery/aqua-park/thumbs/thumbs_dsc_8374.jpg]60dsc_8374.jpg

Ето и още снимки от Рилски манастир:

7 Comments

 1. Posted February 12, 2011 at 22:00 | #

  Tina, I am glad that you find this photo stunning :). When you say ‘clear’ I guess you mean in focus. If you want the water to be in focus adjust your camera to a smaller aperture (a higher aperture number – somewhere around f11- f16). This will decrease your camera speed so you might want to use a tripod.

 2. Tina Figgler
  Posted February 9, 2011 at 19:04 | #

  That last photo is absolutely stunning! How did you get the water to be so ‘clear’? Whenever I take pictures of/near water it is always blurry.

  Tina, Angie’s List

 3. Rus
  Posted September 29, 2010 at 09:29 | #

  Мерси, Снупър, радвам се че ти харесват!

 4. Posted September 29, 2010 at 01:55 | #

  Рус, боулдър-кадрите са ти много сериозна сила! Поздравления, страхотни работи!

 5. Румяна Петрова
  Posted September 5, 2010 at 18:48 | #

  Ха, ха, какъв лъжльо съм имала за син, всеки път като го питам “как си, какво интересно” – “нищо интересно” На това ли му викаш “нищо интересно”?

 6. ЮБИГИ
  Posted September 5, 2010 at 11:13 | #

  Мрачно – не мрачно -МНОГО ХУБАВИ СНИМКИ !!

 7. Posted August 20, 2010 at 17:49 | #

  Първата снимка от галерията Ачко е страшна! Браво!

Post a Comment

Your email is never published nor shared.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>